|
Rakovina 10.09.2018
Rakovina
Odporúčania na prevenciu rakoviny
podža World Cancer Research Fund (2005)
- Pouívajte predovetkým rastlinné potraviny s bohatým podielom rôznych druhov ovocia a zeleniny, strukovín a obilnín minimálne rafinovaných.
- Dosiahnite a udriavajte si optimálnu hmotnos. Urobte vetko preto, aby ste počas dospelosti nepribrali viac ako 5 kg.
- Ak máte sedavé zamestnanie, venujte hodinu denne rýchlej chôdzi alebo podobnej aktivite a aspoň jednu hodinu týdenne cvičte vežmi intenzívne.
- Kadý deň si dajte za ciež zjes aspoň 600 g ovocia a zeleniny.
- 600-800 g obilnín, strukovín a výrobkov z nich minimálne priemyselne spracovaných je optimálna denná dávka.
- Pitie alkoholu sa neodporúča. Ak alkohol pijete, obmedzte jeho príjem na maximálne 0,5 l piva alebo 200 ml vína za deň (mui) a polovičnú dávku (eny).
- Ak konzumujete červené mäso, obmedzte jeho príjem na maximálne 80 g denne. Uprednostnite radej ryby, hydinu a mäso z vožne ijúcich zvierat.
- Obmedzte príjem ivočínych potravín s vežkým obsahom tuku. Pouívajte prednostne rastlinné oleje v primeranom mnostve.
- Obmedzte spotrebu soli a solených potravín. Často pouívajte rôzne bylinky a koreniny.
- Nejedzte údeniny a obmedzte spotrebu vetkých druhov mäsa grilovaných alebo pečených na priamom ohni.
- Vyhnite sa spotrebe potravín, ktoré môu v dôsledku nesprávneho uskladnenia obsahova mykotoxíny. Dodriavajte hygienu uskladnenia potravín.
- Prestaňte fajči. Pozrite sa na svoj ivot z perspektívy. Najväčiu slubu svojmu telu preukáete tým, e prestanete fajči a začnete opä dýcha čistý vzduch.
|
|